Soczewica z pieczonym awokado i olejem z pestek dyni

Soczewica z pieczonym awokado i olejem z pestek dyni

SOCZEWICA Z PIECZONYM AWOKADO
1/2 Szklanki czerwonej soczewicy
1 Awokado
2 Żółte pomidory
1 Łyżka pestek dyni
1 Łyżka pestek słonecznika
1/2 Łyżki nasion czarnuszki
Szczypta soli
Świeżo wyciśnięty sok z limonki
Kilka listków świeżej bazylii do przybrania
Dressing:
2 łyżki oleju z Pestek Dyni od SKARBY POLESIA
Świeżo wyciśnięty sok z 2 mandarynek
Szczypta soli
Szczypta pieprzu Cayenne
Po pół łyżeczki: oregano, rozmarynu, tymianku i estragonu

  1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Awokado obrać, pokroić w kostkę, posolić, skropić sokiem z limonki i piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C, przez ok 15 min.
  3. Nasiona dyni i słonecznika prażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni przez 2 – 3 min do momentu aż się lekko podrumienią.
  4. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oddzielić od gniazda z pestkami i pokroić w kostkę.
  5. Przygotować dressing, starannie mieszając wskazane składniki.
    Ugotowaną soczewicę połączyć dressingiem z pieczonym awokado, pomidorami i prażonymi nasionami dyni oraz słonecznika.
    Posypać czarnuszką.
    Udekorować listkami bazylii.
    …et voila…..

Dodaj komentarz