Nasza propozycja: DYNIOWO – ORZECHOWA
Składniki:
- 500g dyni
- 1 łyżeczka papryki w proszku (słodka 1/2 i ostra 1/2)
- sól, pieprz
- rozmaryn – 2 gałązki
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- olej z orzechów włoskich SKARBY POLESIA ( https://bit.ly/3o5EPNm) – 2 łyżki
- garść szpinaku
- 1 łyżka miodu dla WEGAN (zastępujemy syropem klonowym)
- ser feta (wg uznania) np. od #lactalis #President (https://bit.ly/37nsKgr) dla WEGAN (zastępujemy podsmażonym tofu)
- kasza bulgur – 1/4 szklanki
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię obieramy, usuwamy środek z pestkami. Miąższ kroimy w kostkę, Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Dynię pieczemy ok 20 min. Po 18 minutach pieczenia dyni dodajemy posiekane orzechy. Następnie dorzucamy rozmaryn i mieszamy z olejem z orzechów włoskich oraz miodem/syropem klonowym.
Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniami. Ugotowaną kaszę dodajemy do upieczonej dyni na blaszce i mieszamy, zbierając cały smak z pieczonej dyni. Dodać opłukany i osuszony szpinak i wymieszać póki składniki są jeszcze ciepłe. Wykładamy na talerze, dodajemy fety lub tofu i na koniec jeszcze odrobina oleju z orzechów włoskich dla
podkręcenia aromatu. GOTOWE