Camu, camu – co to takiego?

Camu, camu – co to takiego?

Camy camu to nazwa handlowa rośliny z Ameryki Południowej. Nazwa właściwa to MYRCARIA DUBIA. Owoce są jadalne ale bardzo kwaśne dlatego rzadko jada się je na surowo. Idealne jako dodatek do przetworów, koktajli, soków lodów itp. 
  
Uznawana za peruwiański SUPEFOOD i SUPERFRUIT 🙂
 
Ale to za co jest ceniona najbardziej to mega zawartość witaminy C. Uważa się, że owoce Camu Camu mają jej zawartość najwyższą na świecie wśród owoców jadalnych i dostępnych.
 
Dodatkowo:
– ma pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną,
– działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
– ma pozytywny wpływ (obniża) na ciśnienie krwi. 
 
Propozycja podania: 
Smoothie – BOMBA DLA ZDROWIA Z WITAMINĄ C
 
– sok z jednego pomarańcza
– 1/2 szklanki wody kokosowej
– 1 banan
– 3-4 truskawki (mogą być mrożone)
– garść szpinaku
– pół łyżeczki zmielonego imbiru
– pół łyżeczki zmielonej  kurkumy
– pół łyżeczki CAMU CAMU w proszku – a tu link do produktu: https://fitsupply.pl/sklep/camu-camu-w-proszku-dragon-superfoods-75-g/
 
Wszystko umieszczamy w blenderze i miksujemy ok. 30 sekund. Gotowe. ENJOY 🙂

Dodaj komentarz