Budyniowe pieguski – szybkie domowe ciasteczka (by Słodkie Okruszki)

Budyniowe pieguski – szybkie domowe ciasteczka (by Słodkie Okruszki)

Tym razem prezentujemy przepis od www.slodkieokruszki.pl – wersja niewegańska 😉 z wykorzystaniem groszków czekoladowych (link do produktu).

 

Składniki:

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy budyń (proszek) i cukier puder. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy posiekane masło i wbijamy jajko. Składniki wyrabiamy ręką, aż ładnie się połączą. Na koniec dodajemy czekoladowe groszki, krótko wyrabiamy.

Z masy formujemy większe kulki. Spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut (spód ciasteczek powinien być ładnie zarumieniony). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek.

Smacznego!

Dodaj komentarz